Spegeltanken.


Kommentarer
Postat av: Olof

För det första skulle ett tomt rum med spegelväggar vara mörkt. Om du har en lampa där inne som continously supplyar ljus så skulle den antagligen förstöras eftersom ljuset inte wearar off utan hela tiden studsar runt på väggarna, och därmed har du en väldigt hög koncentration av ljusenergi som förstör allting.

2009-10-20 @ 22:45:52
Postat av: Karolina

Åh nej, det får inte hända med mitt käraste spegelrum. Vi måste göra något åt det här, Olof.

2009-10-20 @ 23:02:23
URL: http://attvarafargglad.blogg.se/
Postat av: Linus S

Olof: Ljuset accelererar inte :P



Jag tror att det skulle vara mörkt och om det magiskt skulle vara ljust så skulle du se dig själv i olika vinklar beroende på vart du tittar efter som ljuset studsar runt oändligt och du är det enda som återspeglas.



Frågan är (tycker jag) vad skulle man se om man själv var osynlig där inne och det magiskt var ljust? Karro sa: "ingenting" men jag tror att man skulle se oändligheten =)



En till fråga som uppstår inom mig då är: Klarar mänskliga hjärnan av att se oändligheten?

2009-10-20 @ 23:08:04
Postat av: Rolle

Haha den där olof är en idiot xD

Har ni aldrig varit i en dansstudio eller liknande med speglar på väggarna? Det ser ut som en spegelbild i ens spegelbild i ens spegelbild osv osv, och det blir hela tiden mindre och mindre ända tills de ser ut som att det är så långt borta att man inte ser det.



Har du en cam hemma kan du ju testa att sätta på den på datorn och rikta din cam mot skärmen, så den filmar det den filmar så att säga, samma effekt ;D

2009-10-20 @ 23:11:44
Postat av: Olof

Tycker inte ni på nåt sätt motsäger min teori. Vad har ljusets acceleration med saken att göra? =S Det som är relevant är väl hur mycket ljuset avtar varje gång det studsar på en spegel. Det jag tänker mig är att det avtar väldigt lite och bara studsar runt och kommer inte ut, samtidigt som lampan supplyar mer ljus hela tiden tills hela utrymmet är uppfyllt med en väldigt stark ljusenergi som helt enkelt bränner sönder lampan.

2009-10-20 @ 23:31:27
Postat av: Viktor

Ljus är partiklar som slungas fram i ofantliga hastigheter, ljus är en fysisk sak som allt annat och när det "krockar"/ Stutsar mot speglarna så kommer partiklarna förlora hastighet, och eftersom ljuspartiklar inte kan accelerera av egen kraft, så kommer ljuset att stanna och då blir det mörkt.



tror det var det linus s menade



om man inte har en kontinuerlig ljuskälla som lyser upp, men hur som blir det inte några laser death rays, tråkigt nog =(

2009-10-21 @ 00:04:40
Postat av: olivia

min hjärna är på overload.

2009-10-21 @ 14:47:34
Postat av: Karolina

Det är roligt då hur ett så glorifierat och respekterat begrepp som "oändligheten" degraderas till något som liknar en gråvit yta. Det är vad jag känner att jag skulle se om jag inte var där förkroppsligad. Konstigt. Så, apropå din kluring där linus, om hjärnan kan begripa oändligheten så kan man nog se det som ett svar. Jag tror inte vi kan det, utan hjärnan skulle skapa något slags substitut för "intet" och sätta dit något vi kan erfara. Som en gråvit yta. Kanske?

2009-10-21 @ 15:21:58
URL: http://attvarafargglad.blogg.se/
Postat av: Jim - dumdryg svarare

Om ljus kontinuerligt skulle tillföras i ett rum av speglar skulle det studsa runt runt i all evighet - åtminstone så länge det är ett vakuum inne i rummet. Om det finns något därinne, exempelvis luft eller en observatör, skulle energin värma upp detta, vilket för ljusets del innebär att det omvandlas till värme (och då lyser det inte längre). Därför skulle inte en enstaka blink på en sekund räcka till för att lysa upp rummet i all evighet. Om man har en konstant ljuskälla skulle det dock långsamt bli varmare - så länge det inte finns något sätt för varken ljuset eller värmen att smita ut. Speglarna skulle inte bli varma av ljuset i sig, eftersom de reflekterar allt ljus, och för att ljuset ska kunna värma upp något krävs att föremålet håller kvar en liten del av ljuset (färglära någon). Däremot skulle speglarna kunna värmas av exempelvis den uppvärmda luften i rummet, och då kommer värmeenergin att kunna gå igenom speglarna och ut ur rummet. Det skulle aldrig bli flera miljarder grader varmt i rummet om det bara lyses upp av en glödlampa - det finns alltid en förlust av energi någonstans. Annars skulle vi inte behöva kärnkraftverk, bara lådor med speglar.



Angående vad en människa i ett sådant rum skulle se, så är ni inne på perspektiv, vilket stämmer. För att ett sådant fenomen som ni beskriver ska kunna uppstå måste det dock finnas något förrutom speglar att se, exempelvis en kant på en spegel eller något föremål i rummet. Reflekterat ljus i en spegel ser exakt likadant ut som ljus som inte reflekterats - helt vitt (om nu ljuskällan avger vitt ljus).



Och där har ni också svaret på vad som skulle ses i ett rum helt gjort av speglar som reflekterar allt ljus där observatören är "osynlig"- det skulle bli helt vitt. Om vi tänker oss att det skulle finnas något i detta rum (en observatör eller en lampa med sladd) skulle det föremålet speglas som vanligt så länge speglarna är parallella med varandra. Experimentera gärna hemma med två speglar, en framför och en bakom dig och håll dem helt parallella: du kommer inte att se tusen reflektioner av dig själv, eftersom du själv står i vägen för dem.

Om spegelrummet däremot inte har parallella spegelväggar skulle perspektivet medföra att reflektionerna blir mindre och mindre för att slutligen försvinna i horisonten eller ut ur vinkel beroende på betraktaren och speglarnas vinklar. Hur många reflektioner som skulle hinnas med innan de försvinner i horisonten har att göra med hur tätt speglarna står mot varandra och hur nära en spegel föremålet är. Vilket som skulle resultera i flest (tätast) reflektioner orkar jag inte tänka på.



Det hela har absolut ingenting med oändlighet att göra. I fortsättningen tycker jag att ni inte bör blanda in existensiell filosofi i vanlig fysik.



2009-10-21 @ 22:01:26
Postat av: Viktor

Men existentiell filosofi och vanlig fysik är det bästa som finns, speciellt när det kommer till "naturartypfolk" för de kan adrig riktigt hantera det,de får kaputflyktpanikångest =P

2009-10-21 @ 22:44:52
Postat av: Karolina

Jim, Jim, Läraren! Låter hållbart. Men det kanske är du som blandar in vanlig fysik i existensiell filosofi^^

2009-10-21 @ 22:48:59
URL: http://attvarafargglad.blogg.se/
Postat av: Linus S

Jim: ja det är klart för energi omvandlas bara och försvinner inte och sånt naturvetenskap och grejer.



men det är intressantare(flummigare) med existentiell filosofi =)



// Naturare en gång men inte helt naturare i själen

2009-10-21 @ 23:31:16
Postat av: Tobb

Vi får helt enkelt bygga denna spegelsfär och utforksa

2009-10-21 @ 23:32:26
Postat av: Karolina

Eller hur tobbe? Den är värd sin chans.

2009-10-22 @ 01:38:14
URL: http://attvarafargglad.blogg.se/
Postat av: Olof

Jim: Men i en spegelsfär innehållandes vakuum och en en glödlampa, då värms väl lampan upp tills den går sönder, right? =P.



Funderar på ickerealistiska ljuskällor. Tänk er ett ljus som bara finns, supplyar en massa ljus men är inte ett fysiskt objekt. Denna i en spegelsfär innehållandes vakuum där ljuset inte kan omvandlas till nånting annat. Vad blir resultatet? =S

2009-10-22 @ 02:55:29
Postat av: Jim

Olof: Nej, jag tror faktikt inte det. Lampan håller ju en konstant temperatur, jag vet inte hur mycket, säg 40-50 grader? Den kan knappast värma sig själv till högre grader än det den själv avger.

2009-10-22 @ 07:22:32
Postat av: A

men en energilampa utstrålar väl inte speciellt mycket värme!

2009-10-26 @ 15:21:34
Postat av: A

Låg energilampa*

2009-10-26 @ 21:32:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0